Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Choď na obsah Choď na menu
 

 




SPORT/BABY - Hrúbka priadze

12. 9. 2024

Sport/Baby alebo Fine ( 2 )  je označenie pre tenkú priadzu.  Pri tejto priadzi očakávame, že klbko alebo pradienko 50 g bude mať dĺžku 150 - 250 metrov.  Použitím veľkosti ihlíc 3,25 až 3,75 mm by sme mali mať 23-26 očiek na 10 cm.

Je všestranná a veľmi obľúbená voľba pre pletenie aj háčkovanie. Ale čo presne je priadza so športovou hmotnosťou? 

 Povedzme si o jedinečných vlastnostiach priadze označenej ako Sport. Je to priadza tak akurát, ani príliš tenká ani príliš hrubá. Je to perfektná voľba pre vaše projekty. Vačšinou sa vyrába z prírodných vláken ako je vlna, alpaka, bavlna ale môže byť zmiešaná aj so syntetickými vláknami , pre väčšiu odolnosť alebo textúru.

Priadza so športovou hmotnosťou je klasifikovaná ako priadza číslo 2 podľa štandardného systému hmotnosti priadze rady Craft Yarn Council. V Európe, vo Veľkej Británii a Austrálii sa priadza so športovou hmotnosťou často označuje ako 5-vrstvová priadza.


Je vždy potrebné dobre zvážiť materiál, z ktorého je vyrobená priadza. Ak hľadáte teplý a chlpatý zimný odev alebo doplnok, budete chcieť použiť športovú priadzu na báze vlny. Naopak ak vyrábate niečo na leto alebo niečo pre dieťa, bavlnené alebo bambusové priadze sú skvelé ľahké a priedušné možnosti.

 Tenkosť priadze so športovou hmotnosťou je skvelá voľba pre projekty so zložitými vzormi a textúrnym pletením. Majte na pamäti, že niektoré športové priadze môžu mať chlpatejšiu alebo pružnejšiu štruktúru ako iné, čo môže ovplyvniť konečný vzhľad a dojem z vášho hotového predmetu.