Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Choď na obsah Choď na menu
 

 




Fingering/Sock - hrúbka priadze

30. 8. 2024

 Fingering / Sock alebo aj Superfine ( 1 )  - je medzinárodné označenie pre hrúbku priadze.

Fingering, Sock, Superfine je označenie pre veľmi tenkú priadzu. Pri tejto priadzi očakávame , že klbko alebo pradienko 50 g bude mať dĺžku 200 až 300 metrov. Použitím veľkosti ihlíc 2,25 až 3,25 mm by sme mali mať 27 až 32 očiek na 10 cm.

Typicky je to 4-vrstvová priadza často nazývaná  " Superfine yarn" (superjemná priadza), " Sock yarn" ( ponožková priadza ) alebo " baby yarn" ( detská priadza ). Všetky názvy pre túto hrúbku priadze nám hovoria, že táto priadza je vhodná na pletenie a háčkovanie jemných odevov ako sú ponožky, šály, šatky a hlavne oblečenie pre deti. Samozrejme je vhodná aj na pletenie oblečenia pre dospelých ale keďže budete pliest s tenkými ihlicami, môžete mať pred sebou veľmi dhlý projekt. wink

Mnoho malých, remeselníckych pradiarov a farbiarov vyrába nádherné pradienka o hmotnosti ponožkovej priadze, ručne farbené pestrými farbami. Šatku alebo minišál je možné vyrobiť len z jedného pradienka, takže veľa z náš čo pletieme si užíva túto príležitosť predviesť špeciálnu farbu.

 

Čo je to  priadza na ponožky?


Táto hmotnosť priadze je ideálna na výrobu ponožiek, ale konkrétnu priadzu si musíte vybrať opatrne. Hľadajte pradienka, ktoré sú špecificky označené ako ponožková priadza. Výroba páru ponožiek si vyžaduje dosť úsilia - uistite sa, že váš hotový výrob vydrží!

Ponožky musia byť veľmi odolné, pretože sa budú celý deň trieť o vnútornú stranu topánok. Jednovrstvové sú tu úplne nevhodné, rovnako ako jemné zmesi hodvábu alebo mohéru. Väčšina ponožkových priadzí má dve kľúčové zložky: po prvé, zvyčajne tvoria asi 25 % nylonu. Vďaka tomu sú odolnejšie a bránia tomu, aby sa vytvorili otvory na prstoch alebo pätách. Po druhé, často sú ošetrené superpraním ( superwash ), takže ich môžete prať v práčke, a nemusíte prechádzať rutinou ručného priania pletených odevov.

Samovzorovacie ponožkové priadze sú zábavné pri práci a pri pletení vytvoria vzor. Pre priemernú dospelú veľkosť budete na výrobu ponožiek potrebovať asi 100 g priadze.

Čo je to detská priadza?

Pojem "detská priadza"  je určená na oblečenie a doplnky pre bábätká a batoľatá a zvyčajne majú niekoľko špecifických vlastností.

Detská priadza má často úpravu superwash.  Zvyčajne je veľmi mäkká; často je vyrobená z merina, a nie z bežnej vlny, ktorá môže poškriabať jemnú detskú pokožku,  pri pletení pre bábätká a deti nie je vhodná priazda s pridaním mohéru alebo inej chĺpkovej priadze, pretože môže dieťa náhodne prehľtnúť chĺpik z vlákna.

Zatiaľ čo detskú priadzu možno použiť na výrobu odevov aj pre dospelých, vďaka svojim špecifickým vlastnostiam je obzvlášť vhodná pre tých najmenších. Keďže sa stretávame aj s alergiami u detí na vlnu, pre tieto deti existujú mäkké akrylové alebo bavlnené detské priadze, ktoré sú vhodné pre deti, ktoré reagujú zle na vlnu. 

Scheejpes: Invicta Extra, Spirit, Sunkissed, Metropolis, Downtown, Arkadia,   Nakid Sock Yarn Fingering, Nakid Pure Wool Fingering